Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Mus śliwkowy z orzechami nerkowca

I jeszcze jeden pomysł na krem - mus, który idealnie nadaje się do wzbogacenia świątecznych ciast, bułeczek i rogalików. Tym razem w wydaniu śliwkowym z aromatyczną przyprawą do piernika i orzechami.

Mus śliwkowy z orzechami nerkowca

Składniki na 1 pojemnik 250g:

  • 200g suszonych śliwek
  • 6 łyżek stołowych orzechów nerkowca
  • 200ml soku śliwkowego lub wody
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 4 łyżki stołowe soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • nasiona z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

  • Śliwki i orzechy pokroić na dość duże kawałki.
  • Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i odstawić ją na bok pod przykryciem. Wycisnąć sok.
  • Wszystkie składniki oprócz skórki z cytryny i przyprawy do piernika, umieścić w rondlu, gotować na średnim ogniu przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty.
  • Ugotowane śliwki z orzechami, zmiksować na mus. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i przyprawę do piernika. Jeśli masa jest za mało słodka, dosłodzić.
  • Jeśli mus ma być użyty do przełożenia ciasta, należy go gotować krócej, by jego konsystencja po zmiksowaniu nie była tak zwarta.

Źródło inspiracji: książka "Pieczywo; smalce, masła, pasty, konfitury"

Świąteczne słodkości!

sobota, 20 grudnia 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne