Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Marmolada z czerwonej cebuli

Marmolada z cebuli ? Czemu nie. To będzie idealny dodatek, do świątecznych wędlin i pieczonego mięsa. Taka marmolada, wspaniale podkreśli i wyostrzy ich smak. Polecam :)

Marmolada z czerwonej cebuli 

Składniki na 3 słoiczki po 200g:

  • 1kg czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 480ml czerwonego wytrawnego wina
  • 85g jasnego brązowego cukru
  • 85g dark muscovado cukru
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki chili do smaku

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki olej.
  • Cebulę posiekać w piórka, posolić, wrzucić na gorący tłuszcz. Smażyć przez 8-10 minut, mieszając okazjonalnie, aż cebula zmięknie.
  • Na patelnię z miękką cebulą, dodać wino, cukier i przyprawy, całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować cebulę przez około 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje, a cebula ulegnie karmelizacji.
  • Gotową marmoladę, podprawić solą i pieprzem.
  • Gorącą cebulę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić na 5 minut do góry dnem.

Źródło inspiracji: http://www.freshstop.co.za/

czwartek, 18 grudnia 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne