Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Bożonarodzeniowe makaroniki

Do wykonania makaroników zabierałam się już od dawna, i za każdym razem kiedy byłam już zdecydowana je upiec, zapominałam o wcześniejszym wybiciu białek, tak by mogły się zestarzeć.

Tym razem dałam radę :). Zmotywowana pięknymi zdjęciami, które znalazłam w internecie, i zainspirowana kilkoma przepisami, w zaciszu mojej kuchni, wyczarowałam Świąteczne Makaroniki :), które nie tylko cieszą oko, ale i smakują nieziemsko. Zielone zrobiłam w wersji z orzeźwiającym kremem miętowym, na bazie białej czekolady. Czerwone, to połączenie mlecznej czekolady z korzennymi przyprawami.

Czy ktoś, ma ochotę na makaronika ???

Bożonarodzeniowe makaroniki

Bożonarodzeniowe makaroniki

Składniki na ok 30 makaroników:

  • Na makaroniki:

  • 90g białek
  • 110g zmielonych migdałów bez skórki
  • 200g cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 25g drobnego cukru do wypieków
  • barwnik w proszku, czerwony i zielony
  • Na krem miętowy:

  • 150ml śmietany kremówki 36%
  • 200g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
  • Na krem piernikowy:

  • 150ml śmietany kremówki 36%
  • 200g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

Przygotowanie:

  • Makaroników:

  • Białka muszą być starsze - najlepiej 24 - 36 godzinne, trzymane w odkrytym pojemniku (miseczce) na blacie, w temperaturze pokojowej. Moje trzymałam 5 dni w lodówce w odkrytym pojemniku. Wieczorem, w przed dzień pieczenia makaroników wyjęłam je z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. 

  • Migdały, przesiany cukier puder, wymieszać z wanilią.

  • Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier, łyżka po łyżce; dalej ubijając. Dodać migdały z cukrem pudrem, wymieszać szpatułką do połączenia składników i nie za długo ( nie więcej niż 50 ruchów).

  • Gotową masę podzielić na dwie części, jedną zabarwić na kolor czerwony, drugą na zielony.
  • Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą nasadką (około 1 cm). Masę makaronikową przełożyć do rękawa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać prostopadle do blachy nieduże makaroniki, o średnicy około 2,5 - 3 cm (biorąc pod uwagę, że na pewno trochę się rozleją na boki), pozostawiając między nimi spore odstępy. Aby wielkość makaroników była taka sama, na odwrocie papieru można narysować szablon z kółkami. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na 30 minut, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka. 

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C przez 15-20 minut. Poczekać do lekkiego przestudzenia, przenieść na kratkę. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Nie powinny się także zarumienić.

  • Kremu miętowego:

  • Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, ekstrakt miętowy, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

  • Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył. Przechowywać w lodówce.

  • Kremu piernikowego:

  • Śmietanę kremówkę podgrzać z przyprawami i cukrem w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

  • Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić, do otrzymania gęstego kremu.
  • Gotowymi kremami przekładać makaroniki. Ja robią to przy użyciu rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką. 
  • Makaroniki najsmaczniejsze są kolejnego dnia po przełożeniu.

  • Przechowywanie:

  • Makaroniki bez nadzienia można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w lodówce, można również zamrozić do 1 miesiąca. Po przełożeniu nadzieniem należy je przechowywać w lodówce.

Źródło inspiracji:  www.mojewypieki.com

                             http://www.kevinandamanda.com/

Świąteczne słodkości!

niedziela, 21 grudnia 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/21 22:09:31
Jakie piękne kolory !!! <3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne