Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Granola gruszkowo-imbirowa

Była już granola czekoladowa i kokosowo-ananasowa, a teraz czas na rozgrzewającą granolę gruszkowo-imbirową. Lekko cytrynowa o pieprznym smaku i orzeźwiającym imbirowy aromacie.

 Granola gruszkowo-imbirowa

Składniki:

  • 300g mieszanki płatków owsianych, pszennych i żytnich lub samych owsianych
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60g nasion słonecznika
  • 50g świeżo startego imbiru
  • 100g nerkowców
  • 1 duża gruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach 
  • szczypta soli
  • 20g mielonego ziemia lnianego lub w ziarenkach
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g płynnego miodu
  • 60g brązowego cukru ( u mnie mieszanka 1/2 cz. jasnego i 1/2 cz. ciemnego)
  • 15-20g suszonego imbiru kandyzowanego, pociętego na małe kawałki

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki za wyjątkiem imbiru kandyzowanego , umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 170 C około 30 minut, mieszając kilka razy w trakcie pieczenia.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu, wymieszać z kandyzowany imbirem.
  • Granolę można przechowywać wiele tygodni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
niedziela, 09 listopada 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/09 09:17:01
domowej granoli nic nie przebije!
-
2014/11/10 21:33:27
Jestem tego samego zdania :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne