Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone jabłka nadziewane orzechami

Zapach pieczonych jabłek i cynamonu, dzisiaj unosił się w moim domu. Przypomniało mi to dzieciństwo i czas kiedy moja babcia, piekła dla mnie takie jabłka. Dziś ten stary jak świat deser, przedstawiam Wam w nowej odsłonie. Cudowną słodycz ciepłego jabłka, wzbogaciłam chrupiącym nadzieniem orzechowym. Całość została zwieńczona, delikatnie karmelowym syropem klonowym. Po prostu palce lizać!

Pieczone jabłka nadziewane orzechami

Pieczone jabłka nadziewane orzechami

Składniki:

  • 5 jabłek średniej wielkości (u mnie ligole, ale reneta też wspaniale nadaje się do pieczenia)
  • sok z 1 cytryny
  • 100g orzechów pekan
  • 3 łyżki syropu klonowego, plus kilka łyżek do polania
  • 2 łyżeczki brązowego cukru dark muscovado 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 C.
  • Orzechy pekan posiekać z grubsza, wsypać do miski, dodać cukier, cynamon i syrop klonowy, składniki dokładnie wymieszać.
  • Z umytych osuszonych jabłek wydrążyć gniazda nasienne, zostawiając jak najwięcej nienaruszonego miąższu. Skropić i opłukać wnętrze sokiem z cytryny, a następnie  wypełnić nadzieniem orzechowym.
  • Każde jabłko polać 1-2 łyżkami syropu klonowego i zamknąć w osobnym arkuszu papieru do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, po czym rozwinąć i dopiekać  otwarte przez 5-10 minut. Jabłka podawać gorące.

Źródło inspiracji: Czasopismo "Moje smaki życia"

niedziela, 05 października 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/05 20:43:32
idealny jesienny deser! :)
-
2014/10/06 06:01:27
Zrobię takie i to dzisiaj! Dziękuję, zawsze znajde u ciebie inspiracje:)
-
2014/10/06 10:14:00
Fantastyczny deser! Ciepłe, rozpływające się jabłko, bakalie pycha!
-
2014/10/06 10:25:03
Kalina. Bardzo miło mi to słyszeć :). Pozdrawiam
-
2014/10/06 17:34:29
Witam
Jak większości z nas jabłka pieczone kojarzą się z jesienią i rozgrzewającym cynamonem.
Deser idealny na zimne i deszczowe dni, by zakosztować odrobiny ciepła i relaksowego zapachu. Jestem ciekawa jakby do orzechów dodać jeszcze rodzynki :)
-
2014/10/06 20:19:43
Myślę, że każda wariacja w połączeniu z pieczonymi jabłkami , będzie smakowała idealnie :)
To faktycznie bardziej zimowy deser, ale po co czekać tak długo , by cieszyć się ich słodyczą i cudownym smakiem :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne