Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Granola czekoladowa

 Kupujecie czasem w sklepie granolę, ja robiłam to dość często i chrupałam ją z jogurtem. Ale od kiedy zaczęłam robić ją sama w domu skuszona , wieloma pochlebnymi komentarzami, już więcej nie sięgnęłam po tą sklepową. Dlaczego ? Bo jest o niebo lepsza, bo można zrobić ją według własnego gustu, bo ilość cukru w niej zawarta nie przeraża tak jak w kupnych granolach. A wykonanie jej, jest takie proste i zajmuje tylko chwilę.

Ta którą Wam dzisiaj przedstawia, to wersja dla prawdziwych miłośników czekolady.

Granola czekoladowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 2 szklanki płatków owsianych, nie błyskawicznych
  • 1/2 szklanki i 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 100g groszków czekoladowych z gorzkiej czekolady, lub posiekana czekolada
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 170 C. W małym rondlu zagotować syrop klonowy oraz olej z kakao i szczyptą soli cały czas mieszając, kiedy kakao się rozpuści zdjąć z ognia.

  • Orzechy i płatki owsiane wsypać do miski, wlać gorący syrop i wszystko delikatnie wymieszać. Kiedy wszystkie składniki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 15-20 minut, w tym czasie należy kilka razy zamieszać piekącą się granolę tak, aby wszystko złociło się równomiernie, ale nie spaliło.

  • Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy lekko przestygnie dodać posiekaną czekoladę  lub groszki czekoladowe i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja.

  • Przed dodaniem czekolady dobrze jest, wybrać z granoli uprażone orzechy laskowe, i pozbawić je skórki, poprzez pocieranie między dwoma ręcznikami papierowymi. W ten sposób pozbywamy się gorzkiej skórki.

Źródło inspiracji: http://www.jadlonomia.com/

poniedziałek, 20 października 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne