Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z kurkami

Uwielbiam tą porę roku kiedy za oknem jeszcze świeci słońce, a w lesie pojawiają się pierwsze grzyby. Dla mnie grzybobranie to najlepszy odstresowywacz. To czas kiedy moje oczy wodzą w poszukiwaniu grzybów, a umysł odpoczywa. To chwile kiedy cudowną ciszę, przerywa tylko szum drzew i śpiew ptaków. A zwieńczeniem leśnej wyprawy jest pełen kosz skarbów.

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Składniki na 4 porcje:

  • 200g kurek
  • ok. 1 litra bulionu z kurczaka lub jarzynowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 średniej wielkości drobno posiekana cebula
  • 200 g ryżu na risotto (arborio, carnaroli)
  • 4 łyżki tartego parmezanu + do podania
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  • Kurki opłukać i dokładnie osuszyć. Mniejsze kurki odłożyć na bok, większe posiekać.
  • W szerokim garnku, lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę na złoty kolor. Dodać ryż i smażyć mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się oliwą przez około 1 minutę.
  • Wlać porcję bulionu (około 1/2 szklanki) i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewać bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał, risotto gotować do czasu, aż będzie miękkie.
  • Zdjąć z ognia, dodać parmezan, posiekaną pietruszkę i 2 łyżki masła, wymieszać, przykryć i odstawić na 3 minuty.
  • Na 1 łyżce masła podsmażyć kurki, mieszając aż nabiorą rumianego koloru, dodać do risotta. Risotto wyłożyć na talerze, posypać ekstra parmezanem.
środa, 17 września 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne