Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z tofu i bazylii

Jedliście kiedyś tofu? Ja nie i kiedy zobaczyłam je na sklepowej półce stwierdziłam, że muszę je koniecznie kupić; no cóż czasem tak mam. Potem, w ręce wpadł mi ten przepis, który dziś Wam prezentuje.

Jak smakuje tofu? W sumie nie, ma konkretnego smaku, a konsystencją przypomina twaróg, ale w połączeniu z aromatyczną bazylią, wyrazistym parmezanem i chrupiącymi pestkami dyni, smakuje wyśmienicie.

Pasta z tofu i bazylią  

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe pestek dyni
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 100g tofu
  • 1 łyżka stołowa świeżego startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pestki dyni uprażyć na patelni. Bazylię umyć i osuszyć z wody . Odłożyć na bok kilka ładnych listków do przystrojenia, a resztę umieścić w misie blendera.
  • Do misy dodać również, pokruszone tofu, oliwę, sok z cytryny, parmezan i 2 łyżki ostudzonych pestek dyni. Wszystko zmiksować na gładką pastę.
  • Gotową masę doprawić solą i pieprzem do smaku, przełożyć do małej miseczki i ozdobić listkami bazylii i resztą posiekanych pestek dyni.

Źródło inspiracji: "Pieczywo, smalce, masła, pasty, konfitury"

poniedziałek, 01 września 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne