Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka pasterska

O to kolejny przepis zapożyczony i uwielbiamy przez moich domowników z programu „Ekonomia gastronomia”, który gościł na kanale Kuchnia Plus. To przepis na sycące danie jednogarnkowe, to też zupełnie inny pomysł na podanie zwykłego gulaszu z ziemniakami. Potrawa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na chłodne dni. Dobór składników w tym daniu , może być dowolny w zależności od waszych upodobań i smaku. Ten przepis to tylko przykład. Do sosu ze spokojem można dodać grzyby, czy też inne warzywa.

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 2 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu albo tymianku (użyłam suszonego tymianku)
  • 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 duże pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 0,5 litr wywaru mięsnego
  • 1kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1,5kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1-2 łyżki masła
  • trochę mleka
  • 1 opakowanie Marynaty Staropolskiej Kamis
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej lub co najmniej godzinę przed przygotowaniem dania, wymieszać mięso z 2 łyżkami oleju i marynatą, całość posolić, odstawić na bok.
  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
  • Rozgrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i rozmaryn albo tymianek i smażyć przez 3-4 min, do zrumienienia. Dodać marchewkę, pietruszkę smażyć przez 1-2 min, aż całość się lekko ze złoci. Dodać krojone pomidory, wywar, wymieszać i doprowadź do wrzenia.
  • Na patelni podsmażyć mięso, dodać do rondla z gotującym sosem.
  • Gotować ok. 30 min, aż płyn odparuje o 2/3 i sos zgęstnieje. Jeśli sos nadal będzie za rzadki dodać, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobienie wody.
  • Dodać groszek i dalej podgrzewać, aż groszek stanie się miękki.
  • Przełożyć zawartość rondla do żaroodpornego naczynia i odstawić, żeby trochę przestygła.
  • W tym czasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odsącz je i ugnieć na puree, dodać masło, mleko, pieprz i odrobinę tymianku.
  • Rozprowadzić ziemniaki na powierzchni mięsno-warzywnego sosu i zapiekać 40-50 min, aż ziemniaki się zrumienią.

Podany przepis wystarczy do nakarmienia 5-6 dorosłych osób.

 

Źródło inspiracji:

www.kuchniaplus.pl



sobota, 01 marca 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne