Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron w sosie musztardowym z mięsnymi pulpecikami

Na to obłędnie pyszne danie , natknęłam się na kanale Kuchnia Plus. Program nazywał się „Ekonomia gastronomia „. Na skrawku papieru zanotowałam wtedy, składniki i sposób przygotowania, a kartkę wrzuciłam do zbioru z przepisami i zapomniałam o nim. Któregoś wieczoru, szukałam pomysłu na smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu danie. No i w ręce wpadła mi dawno zapomniana notatka. Efekt przeszedł, moje oczekiwania. Przygotowań jest niewiele, składników mało, za to rozkosz dla podniebienia ogromna. Podczas smażenia z pulpecików wytapia się cudowny tłuszcz, który nadaje charakterystyczny smak całemu daniu, a dodatek obu musztard jeszcze go wyostrza. Po prostu palce lizać!

Makaron w sosie musztardowym z mięsnymi pulpecikami

Makaron w sosie musztardowym z mięsnymi pulpecikami

 

Składniki:

  • 6 kawałków kiełbasy polskiej surowej (ok. 1kg)
  • 250ml słodkiej śmietany 18%
  • posiekany pęczek świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie makaron świderki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pokroić cebulę w drobną kostkę, posolić i popieprzyć, odłożyć na bok, żeby zmiękła.
  • W tym czasie usunąć mięso z kiełbasek. Przeciąć każdą z nich wzdłuż, tak by móc małą łyżeczką wybrać ich środek. Wszystko zależy od jakości kiełbasy. Ja przetestowałam kilka i nie z każdej mięso odchodzi tak samo. Nie polecam kiełbasek z Lidla , ponieważ mięso jest mocno przyklejone i ciężko będzie je usunąć.
  • Z mięsnego farszu uformować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
  • Wstawić wodę na makaron i ugotować z godnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem , podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać pulpeciki. Podczas smażenia należy obchodzić się z nimi ostrożnie , by się nie rozpadły. Kiedy pulpeciki będą złociste, dodać obie musztardy, śmietankę i pietruszkę , chwilę gotować.
  • Makaron odcedzić, pozostawiając kubek wody z jego gotowania.
  • Sos przelać do garnka z makaronem, wymieszać, jeśli jest za gęsty , dolać wody z gotowania makaronu, wtedy sos stanie się bardziej jedwabisty i lepiej pokryje makaron.
  • Gotowe danie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego

 

Składniki na 4 porcje

 Źródło inspiracji:

www.kuchniaplus.pl



poniedziałek, 24 lutego 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne