Blog ten powstał z chęci podzielenia się moją pasją do gotowania i pieczenia. Ukazaniem, że miłość do dobrego jedzenia , nie zawsze musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni.
Blog > Komentarze do wpisu

Kokosowa panna cotta z galaretką z mango i jabłka

Robiąc ostatnio zakupy w Rossmanie, przypadkiem trafiłam do działu, z ekologiczną żywnością i znalazłam tam przecier jabłko-mango. Pomyślałam, że muszę go koniecznie kupić, a potem, zastanowię się co z nim zrobić. Pomysł na ten deser pojawił się z potrzeby poprawienia sobie humoru. Wprowadzenia odrobiny słońca do tych ostatnio szarych dni, jakie towarzyszą nam za oknem i przywołania wakacyjnych smaków i wspomnień…

ko

 

Kokosowa panna cotta z galaretką z mango i jabłka

Składniki:

  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
  • 330 ml mleka kokosowego
  • 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30%
  • 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki białego cukru plus 2 łyżeczki do przecieru owocowego
  • 1 słoik 700g przecieru jabłko-mango (do kupienia w sklepach Rossman )
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 świeże mango do przybrania

Przygotowanie:

  • Dwie czubate łyżeczki żelatyny wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody, odstawić.
  • Do rondelka wlać mleko kokosowe, śmietanę kremówkę, wsypać cukier wanilinowy i biały cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i mieszając dalej podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawić z ognia i całkowicie ostudzić. Przelać do małych szklanek lub miseczek.
  • Trzy czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, odstawić.
  • W rondlu lekko podgrzać przecier owocowy , dodać 2 łyżeczki cukru, sok z limonki, wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę , chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia.
  • Do przygotowanych miseczek rozlać ostudzoną białą masę. Naczynia wstawić na około 2 godziny do lodówki.
  • Na stężałej masie panna cotty , wylać galaretkę z mango i jabłka, deser ponownie wstawić do lodówki, aby druga warstwa stężała.
  • Gotowy deser przybrać pokrojonym, w plastry mango.

Z podanej porcji otrzymamy 6 porcji deseru o pojemności 150ml.

Smacznego.

Źródło inspiracji:

Przepisu na kokosową panna cotta pochodzi ze strony

www.kwestiasmaku.pl

niedziela, 16 lutego 2014, zuzana19

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne